Op het eerste gezicht klinkt een buitenaards plan om een ​​netwerk van cryptosatellieten de ruimte in te lanceren, als een van die grandioze ideeën die nooit veel verder kwamen dan een vage schets in een ICO-whitepaper in 2017.

Maar als het plan komt van een team met onder meer een Google X-engineer en de mede-oprichter van de eerste privémissie om de maan te bereiken, lijkt het project ineens een stuk haalbaarder.

Het idee achter CryptoSat – dat was inderdaad de eerste geschetst in een paper van november 2017 – is om een ​​prototype van een nano-satelliet ter grootte van een koffiemok te bouwen en deze de ruimte in te lanceren, waar hij kan fungeren als een perfect geïsoleerde en veilige cryptografische module.

Als het concept eenmaal is bewezen – hopelijk ergens volgend jaar – kan een hele constellatie van CryptoSats worden gelanceerd om in een baan om de aarde te cirkelen en een blockchain-infrastructuur te bieden die kan worden gebruikt voor alles, van mijnbouw tot tijdstempeldocumenten.

Hoewel het niet het eerste project is dat blockchain en ruimte combineert – Blockstream en SpaceChain doen dat ook – heeft CryptoSat een aantal unieke functies en een indrukwekkend kernteam.

Nou dat klinkt duur

Naarmate particuliere ruimteprogramma’s toenemen, is het verrassend betaalbaar geworden om een ​​’CubeSat‘gebruikmakend van kant-en-klare componenten, en boek dan wat reservecapaciteit bij een lancering om het in een baan om de aarde te krijgen. Er vliegen daarboven meer dan duizend nanosatellieten rond.

Het project is het geesteskind van twee afgestudeerden van Stanford: SpaceIL mede-oprichter Yonatan Winetraub, 34, en de Chief Technology Officer van Anjuna Beveiliging, Yan Michalevsky, 38. Het paar raakte een paar jaar geleden aan het kletsen bij een kopje koffie Vertrouwde uitvoeringsomgevingen (TEE’s) – het veiligste deel van de computerinfrastructuur. TEE’s gebruiken fraudebestendige hardware om sterke bescherming te bieden voor zaken als cryptografische sleutels.

Hier op aarde bestaat altijd het gevaar dat iemand die fysiek dicht bij de hardware kan komen, sleutels kan stelen met behulp van stiekeme cache-timingaanvallen, of lastige dingen kan doen door de elektromagnetische of akoestische signalen te observeren. Om dit te voorkomen, investeren veel mensen in dure Hardware Security Modules (HSM’s) om sleutels op te slaan en transacties en certificaten veilig te ondertekenen. Ze kosten overal van tienduizenden dollars tot meer dan $ 100.000.

Maar voor een vergelijkbaar bedrag van USD, realiseerde het paar zich, zou je het hele ding in de ruimte kunnen afvuren waar de gegevens en berekeningen volledig zouden worden beschermd tegen vijandige fysieke toegang en bijna net zo onveranderlijk en onaantastbaar zouden zijn als het genesisblok van Bitcoin.

Michalevsky’s bedrijf handelt in dit soort hardwarebeveiliging op aarde. Hij gelooft dat de kosten van een satellietstapel oplopen tot HSM’s. “Dit alternatief voor het lanceren van eenvoudige satellieten in de ruimte kan in potentie zelfs goedkoper zijn dan dat”, zei hij, en voegde eraan toe: “Het kan naar we hopen betere beveiliging bieden, omdat niemand deze satelliet in de ruimte kan bereiken, terwijl het niet noodzakelijk duurder is. . “

Je kunt dit niet aanraken

Hoewel een cryptosatelliet kan worden vernietigd, weet de hele wereld het zodra ermee is geknoeid. De communicatie tussen het en de grond kan worden gevolgd, en elk malafide ruimtevaartuig dat de CryptoSat in een baan om de aarde nadert, wordt opgepikt door de North-American Aerospace Defense Command (NORAD) – die de positie van alles daarboven controleert en de informatie vrij beschikbaar maakt op internet.

Winetraub schat de kosten voor een lancering op “minder dan $ 100.000 en dalen”, en legt verder uit:

“Het idee is dat als je een bron van vertrouwen kunt bieden die letterlijk in de ruimte is, je iets hebt met een ongekend beveiligingsniveau, omdat dit een volledig fraudebestendige Trusted Execution Environment is.”

Beresheet lander foto van de maan.
Foto gemaakt door de Beresheet-maanlander terwijl deze in een baan om de aarde was.

De maanmissie van $ 100 miljoen heeft impact

Winetraub heeft gewerkt aan “nogal wat satellieten uit Israël” en zei dat hij al zo lang als hij zich kan herinneren gefascineerd is door de ruimte: “Al sinds ik een klein kind was, vond ik het geweldig om robots te bouwen. Dus het bouwen van een robot die naar de ruimte en naar de maan gaat, is mijn persoonlijke ultieme uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat alle onderdelen samenwerken in zo’n vijandige omgeving? “

In 2009 woonde hij de International Space University-programma bij NASA Ames – in een poging erachter te komen hoe de grotten op Mars te gebruiken om menselijke kolonies te ondersteunen – toen hij voor het eerst hoorde van de Google XPRIZE.

Het initiatief bood een prijs van $ 20 miljoen aan het eerste particulier gefinancierde team dat een robotachtig ruimtevaartuig op de maan landde. Winetraub richtte SpaceIL op met een paar vrienden en begon met het inzamelen van $ 100 miljoen om van Israël pas het zevende land te maken dat naar de maan gaat. Hun robotmissie, Beresheet, gelanceerd op 11 april 2019, en hoewel het de maan bereikte, was het niet helemaal een succes.

“We hebben een kwart miljoen mijl afgelegd en in de laatste paar mijlen hadden we een fout waardoor de hoofdmotor uiteindelijk werd uitgeschakeld”, legt hij uit. ‘En we sloegen tegen [the moon.] Ik zou zeggen dat elke startup impact wil maken. We hebben er zeker een gemaakt. “

Niemand weet helemaal zeker wat de lading overleefde na de crash in de Sea of ​​Serenity. Het ruimtevaartuig was dragen duizenden tardigrades – microscopisch kleine wezens die zonder voedsel of water in de ruimte kunnen overleven – en een fysieke kopie van Wikipedia, gecomprimeerd tot kleine afbeeldingen en gegraveerd in nikkelplaten. Dus wie weet is hij misschien een hele nieuwe beschaving op de maan begonnen.

Geneesmiddel voor kanker

CryptoSat is slechts een van de vele projecten van Winetraub. Hij probeert ook een remedie voor kanker te vinden door te onderzoeken hoe de communicatie van kankercellen kan worden onderschept en bereidt een tweede maanmissie voor “om daar te komen en het goed te doen.” Beresheet 2 was vorige week aangekondigd, en zal in 2024 worden gelanceerd, met twee landers en een orbiter.

Het idee voor CryptoSat werd voor het eerst gepresenteerd in een paper als onderdeel van de ‘Wild and Crazy sectie‘van de ASHES-hardwarebeveiligingsconferentie 2017. Het bleef gewoon een interessant concept totdat een andere afgestudeerde van Stanford, Gil Shotan, 35 – die toen werkte bij het zelfrijdende autoproject van Google – hen overtuigde om het in realiteit om te zetten. “Tegenwoordig ben ik een ingenieur bij Google X, waar ik een soort gekke moonshots lanceer,” lachte Gil, en voegde eraan toe: “Maar mijn grootste bijdrage was de kennismaking met deze twee.”

Cryposat wordt opgericht als een openbaar nutsbedrijf en het in Silicon Valley gevestigde team heeft al gedetailleerde ontwerpen gemaakt en is begonnen met het verzamelen van prijsopgaven. Maar hoewel ze veel ideeën hebben, moeten ze nog steeds de specifieke use-case vastleggen om te demonstreren voor de eerste proef. “We zijn in gesprek met verschillende organisaties om een ​​specifieke applicatie aan te scherpen die we kunnen gebruiken om een ​​prototype te lanceren”, aldus Shotan.

Dus waar gebruik je een CryptoSat eigenlijk voor?

CryptoSat kan optreden als een vertrouwde partij voor een hele reeks cryptografische toepassingen, zoals elektronisch stemmen, waarvoor een vertrouwde partij berekeningen moet uitvoeren die niet kunnen worden beschadigd. De satelliet kan worden gebruikt voor cryptomining in een vertrouwde omgeving, of tijdstempels van documenten voor auteursrechtdoeleinden. De infrastructuur kan ook communiceren met andere blockchains en deze valideren op dezelfde manier als sommige privéketens af en toe blokken synchroniseren met openbare ketens zoals Ethereum om extra bewijs te leveren dat het grootboek betrouwbaar is.

Shotan vergelijkt CryptoSat met de basisinfrastructuur van zoiets als de GPS, een ander ruimtegebaseerd netwerk waarmee de locatie van een gebruiker nauwkeurig kan worden geïdentificeerd, en dat een groot aantal applicaties aandrijft, van kaarten tot koerier-tracking en Uber Eats:

“Het idee hier is om te proberen de gps van blockchain te creëren, in feite een infrastructuur voor de toekomst van blockchain. We denken dat dit de manier waarop cyberapplicaties tegenwoordig worden gedaan echt radicaal kan veranderen. “

Een use-case, die diep in het technische onkruid zit, is Vertrouwde installatieceremonies voor nulkennisbewijzen. De informatie die tijdens een ceremonie wordt gegenereerd, kan de beveiliging van volledige cryptocurrency-netwerken ondermijnen. Daniel Bar, 37, een venture-partner van Collider Ventures, die het team heeft geraadpleegd, legde uit:

‘Je hebt dingen als Zcash of Tornado Cash, alle ZK snarks-applicaties die ze gebruiken tijdens deze ceremonie om deze oorspronkelijke zaak op te zetten. Door deze opstelling in de ruimte te plaatsen, hoef je in feite geen vertrouwde ceremonie te houden, omdat dit hele apparaat in wezen je vertrouwde uitvoeringsomgeving is. “

Genoeg ruimte

CryptoSat heeft een aantal concurrenten in de ruimte. Een ander project dat ook dateert uit 2017 heet SpaceChain, dat zijn eigen cryptocurrency lanceerde genaamd SPC en heeft knooppunten in een baan. Terwijl de laatste belangrijke mijlpaal op de website van het project dateert van December 2019, ontving eerder deze maand een $ 600.000 subsidie om door te gaan met het ontwikkelen van “gedecentraliseerde satellietinfrastructuur”.

Blockstream was natuurlijk een pionier in het gebruik van blockchain in de ruimte met zijn Blockstream Satellite-netwerk – die de Bitcoin-blockchain 24/7 over de hele wereld uitzendt om te beschermen tegen netwerkonderbrekingen. Michalevsky legde echter uit dat CryptoSat heel anders is, niet in de laatste plaats omdat Blockstream satellieten huurt voor zijn netwerk.

“We zitten meer op de infrastructuurlaag en zoiets is meer een applicatie”, zei hij, en hij voegde eraan toe: “Een mogelijk probleem daarbij is: hoe vertrouw je die satelliet? Die satelliet wordt gedeeld tussen meerdere applicaties en beheerd door een derde partij. “

“We kunnen hen mogelijk helpen hun doel te bereiken in de zin dat we een vertrouwde satelliet bieden die specifiek is gebouwd en ontworpen voor de cryptografische en blockchain-toepassingen en een zeer hoge mate van zekerheid biedt over hoe het is gebouwd en het feit dat niemand ermee heeft geknoeid. het.”

Het is niet de maat die er toe doet

Het kleine formaat van de CryptoSat is zowel een zegen als een vloek. Hoewel het de hoeveelheid verwerkingskracht beperkt die het kan dragen, maakt de relatieve eenvoud van het apparaat het ook gemakkelijker om te vertrouwen en om te controleren of er niet mee is geknoeid. “Het is zo klein en zo goedkoop en gemakkelijk om alles te bedienen wat je moet weten over de satelliet”, zei Winetraub, eraan toevoegend dat hoe gecompliceerder het apparaat is, hoe moeilijker het is om te controleren:

“Hoe valideer je bijvoorbeeld dat er geen hardware is toegevoegd vóór de lancering? Al die dingen worden ingewikkelder naarmate het groeit. Ik denk dat klein de naam van het spel hier is. Als we moderne processors gebruiken en ervoor zorgen dat we voldoende computervermogen en voldoende communicatiediensten hebben, denk ik dat het eigenlijk beter is om een ​​constellatie te bouwen en daarbuiten een veilig netwerk te kunnen maken. “

Communicatie met de grond is echter de achilleshiel van CryptoSat, waarbij het uploaden van gegevens van de aarde een langzaam en beperkt proces is. “De tweerichtingscommunicatie is eigenlijk een uitdaging”, zegt Winetraub. “We zijn gewend om overal ter wereld snelle ethernetverbindingen te maken in milliseconden met een zeer grote bandbreedte. In de ruimte wordt deze bandbreedte meer een beperking. ” Winetraub concludeerde:

“We zitten nog steeds vast in het internet van de jaren 90. We onderzoeken dus welke toepassingen we kunnen doen om de satelliet alleen als bewijs van vertrouwen te gebruiken en om de belangrijkste cryptografische transacties te ondertekenen, en niet allemaal, omdat we gewoon niet genoeg bandbreedte hebben. “

Kan CryptoSat mijnbouw vervangen?

Op een dag droomt het team dat dit netwerk van satellieten daadwerkelijk de plaats zou kunnen innemen van blockchain-mijnbouw door een volledig vertrouwde, fraudebestendige validator in de ruimte te bieden. In plaats van een netwerk te decentraliseren met behulp van blockchain om het betrouwbaar te maken, is het de bedoeling om een ​​grootboek in de ruimte te hebben dat volledig is betrouwbaar, legt Michalevsky uit.

“Dat is een potentiële toepassing, hoewel een beetje futuristisch en een beetje radicaal, maar de satelliet kan het enige grootboek zijn dat getuigt van de transactiegeschiedenis. In die zin heb je de mijnbouw niet meer nodig. “

Of dat specifieke idee van de grond komt, valt nog te bezien. Winetraub gelooft dat de eerste stap is om het Cryptostat-prototype de ruimte in te krijgen. Hij voegde eraan toe dat het team graag zou horen van iedereen die geïnteresseerd is in samenwerking aan het project, of met ideeën voor mogelijke toepassingen.

“We kijken naar later 2021 om dit prototype daadwerkelijk te lanceren en ervoor te zorgen dat de gemeenschappen het gaan benaderen, ermee communiceren en kijken of we wat grip kunnen krijgen”, zei hij, en voegde eraan toe: “We zoeken verbinding met ondernemers, de academische wereld, en de blockchain-gemeenschap om verder te onderzoeken hoe dit kan worden gebruikt als een asset die in feite niet van deze wereld is. “

Bezoek cryptosat.io voor meer informatieSource link